29 mei 2018

Op 16 oktober verzorgt de CVA keten een symposium met het thema:

“Niet aangeboren hersenletsel en seksualiteit”.

Hersenletsel heeft enorm veel impact op het leven van de patiënt  en zijn omgeving. Een wat onderbelicht onderwerp hierbij is de veranderde intieme en seksuele relatie.

Na hersenbeschadiging gaat het leven veranderd door. Ondanks het taboe op seksualiteit, moet erkend worden dat ook het seksueel functioneren verandert na hersenbeschadiging, niet alleen door fysieke factoren (bijv. spasticiteit, sensibiliteitsstoornissen, pijn) maar ook door neuropsychologische en psychosociale factoren (ontremming, libidoverlies, verminderd inlevingsvermogen).
Sprekers zijn Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en hoofddocent bij ITON en Drs. Niels Farenhorst, klinisch psycholoog. Hun presentaties bieden een overzicht van de veranderingen en geven praktisch bruikbare analysemodellen alsmede een aanzet tot mogelijke interventies. Er zal ook in kleine groepen gediscussieerd worden over praktijkcasussen.

De avond start om 16.30 uur met een buffet. Om 17:00 uur starten we de avond met de bijdrage van Dr. Ben van Cranenburgh. Na de bijdrage van Drs. Niels Farenhorst zullen de aanwezigen in kleinere groepen een casus bespreken en om 22:00 uur hopen we de avond met elkaar af te sluiten.

Afgestemd op u
Beide sprekers willen de inhoud van hun bijdrage zo veel mogelijk afstemmen op wat er bij u speelt rondom dit onderwerp. U kunt daarom vooraf een casus met een seksueel probleem opsturen: kort en to the point  maximaal 1 A-4, uiterlijk een week tevoren mailen naar info@stichtingiton.nl

Programma:
16.30 – 17.15 uur       Buffet en mogelijkheid infomarkt te bezoeken
17.15 – 18.45 uur       Dr. Ben van Cranenburgh – Seks in het brein: functionele neuroanatomie van de seksualiteit
18.45 – 19.15 uur       Pauze – mogelijkheid infomarkt te bezoeken
19.15 – 20.45 uur       Drs. Niels Farenhorst – Seksualiteit na hersenbeschadiging: analyse en aanpak
20.45 – 21.30 uur       Plenaire feedback naar aanleiding van opdrachten
21.30 – 22.00 uur       Afsluitende borrel en uitdelen van certificaten

Praktische informatie:
Datum: 16 oktober
Tijd: 16:30 – 22:00 uur
Locatie: Auditorium in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk
Kosten: Gratis voor leden van Drechtzorg (weten of uw organisatie lid is? Klik hier).
Niet-leden betalen vooraf €50,00 , gelieve uw factuuradres op te geven.

Verder: Onverwacht verhinderd? U kunt zich kosteloos afmelden tot 9 oktober, of iemand anders in uw plaats laten gaan. Daarna zijn wij genoodzaakt u €25,00 in rekening brengen voor de reeds gemaakte kosten.

Leest u voor u zich aanmeldt nog even onze privacyverklaring?

Aanmelden NAH en seksualiteit