Eén van de pilotprojecten die de leertuin afgelopen jaar opstartte, is het toevoegen van een ggz-professional aan het sociaal wijkteam. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Paulien Schalk en verpleegkundige Erik de Jong werken in een wijkteam om collega’s te ondersteunen in het leren signaleren en omgaan met mensen met mogelijk ggz-problematiek. Ook maken Paulien en Eric de wijkteams meer wegwijs in de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot verwijzen en behandelen.

Beter en sneller
Paulien werkt vanuit Yulius bij sociaal wijkteam Ambacht. “Regelmatig melden zich mensen met (psychische) problemen bij het sociaal wijkteam. Door de toevoeging van een ggz-professional in een wijkteam kunnen we mensen vaak beter en sneller helpen. Zij zijn vaak blij als ik bij hen langskom en luister naar de problemen die zij hebben. Ze voelen zich serieus genomen. Er is niets zo mooi als mensen uitleg te geven over hun klachten en aan te moedigen hulp te zoeken. Iemand die begrijpt waarom hij hulp nodig heeft, is vaak heel gemotiveerd. Ik ben blij als ik mensen in beweging krijg, dat het weer beter met hen gaat. Want je hoeft niet thuis te zitten en je rot te voelen.”

Onderbelicht
Paulien en Erik hebben ook oog voor de mantelzorgers. Erik werkt voor sociaal wijkteam Papendrecht. Erik: “Ik geef uitleg over de psychische aandoening en help bij het regelen van hulp. Zo worden zij ontlast en lopen ze zelf weer minder risico op psychische problemen. Als sociaal wijkteam zetten we met elkaar de schouders eronder om iets te bereiken voor cliënten. Psychiatrie is lange tijd een beetje onderbelicht gebleven. Terwijl psychische aandoeningen de oorzaak van problemen kunnen zijn, in plaats van het gevolg ervan. Het is goed dat daar nu meer aandacht voor is.”

Door de inzet van een ggz-professional, zoals Paulien of Erik in de sociale wijkteams, is het mogelijk om mensen uit de wijk sneller hulp en uitleg te geven over hun klachten. Deze hulpverleners kennen de weg goed bij instanties en kunnen gericht verwijzen. Binnen het wijkteam bijvoorbeeld, maar ook naar een huisarts om een aanmelding te doen bij een ggz-organisatie voor verdere hulp