Op 11 oktober 2016 organiseerde de CVA keten van Drechtzorg het symposium “Hersenletsel en huiselijk geweld” bij de Swinhovegroep in Zwijndrecht.

Als organisatie kijken we terug op een geslaagde avond. Het was goed om elkaar vooraf te ontmoeten bij de maaltijd. Daarna luisterde een zeer goed gevulde zaal aandachtig naar Ben van Cranenburgh. Hij gaf in het plenaire deel uitleg over de gevolgen van hersenletsel. Na zijn presentatie ging de groep uiteen. Een groep ging naar Jan Voortman van Professionals in NAH en de andere groep bleef bij Ben van Cranenburgh. Bij  de verdiepingsronde van Jan Voortman werd vooral ingegaan op de communicatie met mensen met een NAH. Er werd uitgelegd welke vormen van communicatie er zijn en er werd vooral veel ingesprongen op situaties op de werkvloer en op het onderwerp non-verbale communicatie.

Ben van Cranenburgh diepte het onderwerp wat hij plenair besprak verder uit en ging vooral in op welk gedeelte in de hersenen je bepaald gedrag kunt herleiden. Dit gaf hij duidelijk aan door herkenbare praktijk voorbeelden. Ook het filmpje wat hij vooraf vertoonde droeg bij aan het inlevingsvermogen van de aanwezigen.
Tevens gaf hij uitleg over hoe je gedrag kan beïnvloeden door het gebruiken van de gedragscirkel. Helaas was het jammer dat hij niet toe kwam aan de casussen. Hem kan om verduidelijking gevraagd worden per email als het gaat om de casussen.

De avond werd afgesloten door Maartje Keizer en Nard Verdonckschot. Zij verduidelijkten door middel van theaterspel en oefeningen met de zaal heel goed wat geweldloze communicatie is en hoe je dat doet. Na afloop was er voor iedere deelnemer een certificaat en kon er nog nagepraat worden onder het genot van een hapje en een drankje.

De presentatie van Ben van Cranenburgh kunt u hier downloaden.
img_20161011_174824  img_20161011_144733  img_20161103_114544