6 december 2017

Op 24 oktober 2017 vond het symposium Hersenletsel en muziek plaats in het auditorium van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Er waren ongeveer 60 deelnemers aanwezig van verschillende zorgorganisaties zoals zorggroep Crabbehoff, Aafje en revalidatiezorg Dordrecht.

Het symposium werd ingeleid met een uitleg over de combinatie hersenletsel en muziek door Renate Blom: neurologie- en CVA nazorgverpleegkundige, Iris Verhagen: muziektherapeut en Ineke Nelemans: logopedist.

Hierna presenteerden bewegingsagogen Niels Punt en Milou van Broekhoven de Ronnie Gardiner Methode, een vrolijke oefenmethode voor de hersenen. Op het ritme van de muziek moesten de deelnemers actief meedoen met oefeningen waarbij symbolen getoond werden op het scherm. Door de combinatie van onder andere beweging, zien en horen, worden in deze methode de hersenen optimaal geactiveerd en ook de hersenen van de deelnemers werden dus goed aan het werk gezet. De zeer interactieve oefening was een leuke afwisseling met de presentaties.

Tot slot gaf Ben van Cranenburgh een presentatie over muziek en het brein. Hij vertelde over de kracht van muziek en welke vele uithoeken van het brein worden bereikt door muziek.
Tussen de presentaties door werd er tijd vrij gemaakt voor een heerlijk buffet en kregen de deelnemers de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan.
De avond werd om 21:30 uur afgesloten met een hapje en een drankje en het uitdelen van de certificaten.

Het was een geslaagde avond met enthousiaste deelnemers en inspirerende presentaties.